De Houthaven in Amsterdam ondergaat een metamorfose. In vroegere tijden losten vrachtschepen uit heel Europa hier hun boomstammen. Nu wordt op verschillende plekken in het gebied gewerkt aan een woonwijk op 10 fietsminuten van het centrum. Een prachtige eilandenwijk. Nieuwe ‘grachten’ worden nog gegraven, eilanden ontstaan en nieuwe pieren worden gebouwd. In totaal komen in Houthaven 7 woongebieden: waterrijk, autoluw en met in totaal circa 2.000 woningen en ruim 70 woonboten.

De Houthaven wordt een kleinschalige stedelijke buurt met smalle straatjes, veel ruimte voor groen en water: autoluw en bootjesrijk. De woningen worden hooguit 4 tot 5 verdiepingen hoog, alleen op de nieuwe Pontsteiger komt een spectaculair appartementengebouw met circa 250 appartementen. Pier 2 bestaat in totaal uit 150 eengezinswoningen van 3 tot 5 verdiepingen en biedt op de kop ruimte aan een aantal nieuwe woonboten. Het Waterdeel bestaat uit 58 nieuwbouwwoningen. Er is volop keuze voor als je iets groter, of juist net iets kleiner, of op een hoek wilt wonen. Door de vides en de split-levels zijn verrassende en flexibele indelingen mogelijk. Bij elke woning hebben de bewoners de mogelijkheid een aanlegsteiger te maken van 2,5 x 2,5 m., om bootjes aan te meren. Onder een gedeelte van Pier 2 komt een ondergrondse parkeervoorziening voor alle woningen.

Waal is verantwoordelijk voor de engineering en uitvoering van dit plan. In samenwerking met de opdrachtgever en bouwpartners is het plan in bouwteam verder uitgewerkt.

Easy Clean Up BV gaat hier diensten leveren aan de Waal.